divendres, 3 de gener de 2014

època medieval 4 L'ESGLÉSIA DE SANT VICENÇ

  El nostre poble deu el seu nom a una petita església que es trobava a l'actual carrer Vilomara, entre la masia Gimferrer i la desapareguda casa senyorial de Cal Castaño (propietat dels barons de Castellet). Estaria ubicada, aproximadament, on ara hi ha l'escultura del gremi dels carreters (el cavallet).
  Poca informació podem trobar sobre l'església.
  Es tractava d'una església romànica d'una sola nau, amb campanar d'espadanya i consagrada a Sant Vicenç.
  Se suposa que es va construir entre els anys 1.000 i 1.100. El primer document escrit que fa referència a l'església de Sant Vicenç data del 1.315.

  El document que dóna fe dels primers mil anys d'història documentada al municipi, és una butlla papal, en papir, que data del mes de maig de l'any 1.001, on el papa Silvestre II ratifica la concessió de béns i possessions del castell i del terme de Castell al Bisbe Sal·la de la Seu d'Urgell. 
  L'església, igual que tot el terme, va ser propietat de la diòcesi d'Urgell fins el segleXII.
  L'any 1.179, Arnau de Préixens va vendre el Castell i el terme a Alfons I, "el cast", passant llavors a formar part del domini feudal d'una família de castlans de Vacarisses que, des d'aquell moment, van rebre el nom de "Castellet".

  Aquest és l'aspecte que, se suposa, hauria de tenir, segons un dibuix que en Quirí Morera va fer l'any 1.932:


   A la dreta de la imatge, Cal Gimferrer i a l'esquerra, Cal Castaño.

  El cementiri era al costat de l'església. En fer-se la piscina de la masia Gimferrer es van trobar restes humanes. Hom va suposar que eren les restes del cementiri medieval, però sembla més probable que es tractés dels difunts que es van enterrar en aquesta zona durant l'època de la pesta del segle XV.
  Com i quan va desaparèixer l'església romànica?

  Segons un article de Jordi Suades al a revista Dovella, hi ha una acta a l'Ajuntament amb data del 1 de març de 1.872 on alcalde, regidors, el mossèn i una assemblea d'assistents estan d'acord en què l'església romànica havia quedat massa petita per l'augment de població del nostre poble. Per tant es decideix la construcció d'un nou edifici i el trasllat del cementiri.
  La nova església es va acabar cap als trenta.
  Suposem que fou llavors que es va enderrocar l'antiga església romànica ja que en imatges dels anys de la guerra, a l'ndret on era ubicada, ja no apareix.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada